Megerősítették: Fizetőssé tennék az RTL Klubot és a TV2-t is

2014. szeptember 12. 08:09:35  nyomtatási kép
A két legnagyobb országos kereskedelmi televízió januártól fizetőssé tenné a tartalmait, ami nem tetszik sem a kábelszolgáltatóknak, sem a kormányzatnak - írja a Napi Gazdaság. Ez a kábeles előfizetési díjak emelkedésével járhat. A pontos részleteknek legkésőbb december 1-ig kell kiderülniük.
 
Fizetőssé tenné csatornáit 2015 januárjától a két országos kereskedelmi televízió, az RTL Klub és a TV2, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy pénzt kérne a kábeltévé-szolgáltatóktól a tartalomterjesztésért - írja a Napi Gazdaság. Az összeg havonta háztartásonként háromszáz forint körül mozogna.

Ezt a kábelszolgáltatók túlzottnak tartják, amelynek egyenes következménye lenne a lakosság által fizetett előfizetői díjak emelkedése. Véleményük szerint ez szembe menne az évek óta tartó trenddel, vagyis a szolgáltatási díjak fokozatos csökkenésével. A kormány eközben annak lehetőségét vizsgálja, hogy a műsorszolgáltatóknak a digitális átállás után, a jövő év elejétől se kelljen fizetniük a két országos televízió tartalmaiért - erősítették meg a Magyar Hírlap értesülését szakmai körökben a Napi Gazdaságnak.

A két országos televízió már évek óta azt tervezi, hogy a digitális átállás után pénzt kér a műsorterjesztésért, először 2006-ban merült fel a díjszedés. Ez a szándékuk tovább erősödött a gazdasági válságot, a reklámbevételek csökkenését követően - írják. A nagy médiacégeket, főleg az RTL Klubot durván sújtó új reklámadóról a kormányközeli lap nem beszél, de az is evidens módon nyomós ok lehet.

Jelenleg az egyik konstrukcióban az Antenna Hungária Zrt. és a TV2, valamint az RTL Klub  közötti hosszú távú, 2020-ig szóló szerződésalapján a tartalomszolgáltatók egy meghatározott összeget fizetnek az AH-nak. Így a nézők a MindigTV szolgáltatás keretében ingyen jutnak ezekhez a tartalmakhoz. A másik konstrukcióban általában a kábeltévé-társaságok fizetnek a tartalom szállítójának, amelyet aztán eljuttatnak a nézőkhöz, akiktől havi díjat szednek be. A TV2 és az RTL Klub eddig nem kapott pénzt, most ezen akarnak változtatni.

A TV2 arról tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy 2015. január 1-jétől kér díjat a műsorterjesztésért. Tervei szerint még szeptemberben kikerülhet a honlapjukra az új keretfeltételeket rögzítő dokumentum.

Jövő év január 1-jétől, ahogy az összes többi csatorna Magyarországon, az RTL Klub is programdíjat kér majd műsoráért - közölte a cég a NAPI Gazdasággal. A tárgyalási folyamataik azonban üzleti titkot képeznek.

Privátbankár