Egy hét múlva átállás Vas megyében

2013. július 24. 20:02:50  nyomtatási kép
ablak bezárása
Az NMHH a támogatott háztartások 95 százalékában már befejezte a digitális vételi eszközök beszerelését

Egy hét múlva, 2013. július 31-én 12.30-kor Vas megyében is megszûnik a hagyományos analóg földi mûsorszórás. Aki még mindig csak az M1, a TV2 és az RTL Klub adásait fogja, és képernyõjén folyamatosan látja a digitális átállás logóját, illetve egy visszaszámlálót, az biztos lehet benne, hogy július 31-e után nem fog tudni televíziózni, ha nem áll át a digitális adások vételére.

Az elsõ lekapcsolási ütemben érintett háztartások közül összesen 55 ezren igényelték az NMHH segítségét az átálláshoz. A hatóság a támogatásra jogosult háztartások 95 százalékában már beszerelte a szükséges digitális vételi eszközöket vagy biztosította a kedvezményes elõfizetéses csomaghoz való hozzáférést.

Vas megyében összesen 1 346 háztartás igényelt támogatást, ahol az NMHH szakemberei július 31-ig befejezik a digitális vételi eszközök telepítését. A Vas megyeiek a támogatást az átállás után még egy hónapig kérhetik, és a jogosult kérelmezõk háztartásaiban az NMHH az analóg lekapcsolás után is folytatja a beszereléseket.

Aki nem jogosult a támogatásra vagy nem igényli a segítséget és érintett az átállásban, annak érdemes minél elõbb átállnia a digitális vételre. Nem kell várni július 31-ig, hiszen a digitális földi mûsorszórással terjesztett adások már most is elérhetõek az ország egész területén.

A digitális átállás érintettjei azok, akik jelenleg kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 mûsorait fogják. Õk július 31. után csak úgy tudnak ingyenesen televíziózni, ha meglévõ készülékükhöz egy set-top-box-ot, és egy antennát kapcsolnak. A modern televíziókhoz set-top-box sem kell, mert azt beépítve tartalmazza a készülék.

Ezekkel az eszközökkel az eddigi három helyett hét csatornát foghatnak továbbra is elõfizetési díj nélkül. A készülékek elérhetõek az mûszaki üzletekben, illetve a legnagyobb áruházak mûszaki osztályain. A vételi eszközökön keressék "Az eszköz alkalmas a magyarországi földfelszíni szabad hozzáférésû digitális televíziós mûsorszórás vételére." feliratot. Amennyiben valaki a hét ingyenes csatornánál többet szeretne látni, akkor választhat az elérhetõ elõfizetõs szolgáltatások közül.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziócsatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petõfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetõvé. Emellett jobb kép- és hangminõséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetõvé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetõsége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhetõ telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körû tájékoztatást nyújt az érdeklõdõknek.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Budapest, 2013. július 24.